RSS

Mucize ilaç: Kahve

14 Mar

Kahve Diabet-2 yi engelliyor.

Brezilyada yapılan bir araştırma, öğle yemeğinden sonra içilen kahvenin yaşlılığa bağlı Diyabet-2 riskini düşürdüğünü gösteriyor. Ribeirao Preto Sao Paulo üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, içilen kahvenin kafeinli, kafeinsiz, şekerli veya şekersiz olmasının önemli olmadığı aksine öğle yemeğinden sonra içilmiş olmasının önemli olduğu belirtiliyor.

Yaşları 41 ile 72 arası değişen 532 kadın ve erkekle yapılan araştırmanın sonucuları American Journal of Clinical Nutrition dergisinin Nisan 2010 tarihinde yayınlanmıştır.  (1)

Kahvenin antioksidan etkisi.

Kahve, vücutta serbest radikalleri yok etme özelliğine sahiptir, bu özelliği nedeni ile iyi bir antioksidandır. Kahve, serbest radikallerin kan hücrelerinin DNA’larında oluşturdurduğu yıkıcı etkiyi tamir etmede de etkili rol oynamaktadır.(2) (3)

Kahvenin karaciğer kanserine karşı olumlu etkisi.

Günde üç fincan içilen kahvenin kronik Hepatit C hastalarının karaciğerinde oluşan hasarların ileriye gitmesini önlediği ve karaciğer rahatsızlıklarını % 53 oranında azalttığı yapılan araştırmalar arasında… Japonya da 90.000  kişiyle yapılan bir araştırma da düzenli kahve tüketenlerin karaciğer değerlerinin çok iyi oldugunu ve daha seyrek karaciğer kanserine yakalandıklarını gösteriyor. Ayrıca karaciğer kanseri tedavilerinde klasik yöntemlerin cevap vermediği durumlarda “Kahve terapisi” uygulanan yöntemler arasında. (4)(5)

Şekerli kahvenin zayıflamaya etkisi.

Şekerli kahve bilinenin aksine zayıflamaya yardımcı oluyor. Kafeinin glikoz ile birlikte metobolizmayı hızlandırarak yağ yakmasına sebeb oldugu tahmin ediyor.(6)

Kahvenin sindirime olumlu etkisi:

Kahve çekirdeğinde bulunan selüloz, karbonhidratların sindirilmesinde rol oynamaktadır. Bir fincan filtre kahvede yaklaşık 1,5 g selüloz (lif) bulunmaktadır. İçilen üç fincan kahve günlük selüloz ihtiyacı karşılayabilmekte ve bu yüzden yemeklerden sonra içilen bir fincan kahvenin sindirimi kolaylaştırdığı söylenebilir.(9 )(10)

Kahvenin diş çürümesine karşı olumlu etkisi:

Kahvenin içeriğinde bulunan Klorojenik Asit, Niasin ve Trigonellin gibi maddeler diş çürüklerini engellemede etkili olmaktadır.(7)

Kafein’in, korkuyu tetiklemede olumsuz etkisi.

Kafein, bazı kişilerde korkunun tetiklenmesine sebep olabilmektedir.  Ama paniğe gerek yok. Korkunun tetiklenebilmesi için kişinin, ADORA2A Geninin(Adenosine-A2A-Receptor) belirli bir varyasyonunu (Polymorphismus) taşıyor olması gerekmektedir. Bu kişilerde, kahve içildikten sonra beyne giden kafein, beyindeki varyasyonlu ADORA2A Reseptör-Genine bağlanarak korkunun tetiklenmesine sebep olmakta.(8)

Mehmet Saltürk
++++++++++++++++++++++++
Dipl. Biologe Mehmet Saltürk
Institute for Genetics
University of Cologne
++++++++++++++++++++++++

Kaynak :

doi: 10.3945/​ajcn.2009.28741 Am J Clin Nutr April 2010 vol. 91 no. 4 1002-1012
(1)

(2)   http://othes.univie.ac.at/5912/

(3)   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20709087

(4)   http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hep.23162/abstract

(5)   http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hep.22320/abstract

(6)   http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/09637480802668471

(7)   http://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/jf062090i

(8)   http://www.nature.com/npp/journal/vaop/ncurrent/full/npp201071a.html

(9)   http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0609072

(10) http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf062839p

About these ads
 
Yorum yapın

Yazar 14. Mart 2011 in Allgemein

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logo

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook photo

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ photo

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
Takip Et

Her yeni yazı için posta kutunuza gönderim alın.

Diğer 51 takipçiye katılın

%d blogcu bunu beğendi: