RSS

Düşük dozda Resveratrol bağırsak kanserine karşı daha etkili.

31 Tem

Resveratrol, kırmızı şarap, üzüm ve kırmızı renkli meyvelerde bulunan Antibakteriyel[1] ve Antifungal[2] etkileri olanUnbenannt-2 organik bir bileşendir. Science Translational Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırma, Resveratrol’ün düşük dozda alınmasının, yüksek dozda alınmasından daha etkili olduğunu gösteriyor. Bu amaçla yapılan araştırma, düşük doz ile tedavi edilen bağırsak kanserli farelererin yüksek dozla tedavi edilen farelere göre tümör oranının yüzde 40 azaldığını gösterdi.

Araştırmada kullanılan metot

Düşük ve yüksek doz Resveratrol’ün etkisinin araştırılması amacıyla bağırsak kanseri olan fareler iki gruba ayrıldı.

  1. Gruptaki farelerin yiyecek ve içeceklerine bir bardak şaraptaki miktara denk gelecek şekilde Resveratol karıştırılıdı.
  2. Gruptaki farelerin yiyecek ve içeceklerine birinci gruptaki farelerininkinden 200 kat daha fazla Resveratrol kondu.

Ayrıca her iki gruptaki fareler de kendi içinde çok yağlı ve az yağlı gıdalarla beslenmek üzere iki alt gruba ayrıldılar.

Şaşırtıcı sonuç

 En iyi etki yüksek doz değil, düşük ve yağlı yiyecekler verilen farelerde görüldü.

Yüksek yağlı yiyecek ile düşük doz resveratrol verilen farelerde, kontrol grubundaki farelere göre yüzde 40 daha az bağırsak kanseri tümörü görüldü. Leicester Üniversitesi’nden Karen Brown konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Sonuçlar her ne kadar yüksek doz verilen farelerin sağlık durumunda dörtte birlik bir iyileşme görülsede, düşük doz resveratrolün tedavide şüpheye yer bırakmayacak bir şekilde daha etkili olduğunu elde ettik” dedi.

Sebebin şimdilik nereden kaynaklandığı henüz tam olarak bilinmse de, Resveratrol’ün dokularda tümörleri yok eden bir enzimi aktive ettiği keşfedildi bile. Resveratrol’ün yağlı gıdalar ile beslenen farelerde neden daha etkili olduğu sorusuna ise spekülatif olmakla beraber araştırmacılar bunun yağlı gıdaların tümör oluşumunu teşvik etmesi ile ilgili bir olay olduğu görüşünde. (Bu bağlamda düşük resveratrolün şişman ve diyabetli kanser hastalarında daha etkili olabileceği düşünülebilir.)

Her ne kadar bir etken maddenin dozu ile etkisinin ayarlanması oldukça zor bir konu olsada, bu deneyin devamı niteliğinde yapılan küçük bir araştırmadan elde edilen sonuçlar insan bağırsak mukozasında da düşük doz resveratrolün yüksek doza göre daha etkili olduğunu gösteriyor.

Makalede, Düşük Resveratrolün insanda tedavi amaçlı kullanılıp kullanılmayacağı eğer kullanılacaksa hangi dozun optimal doz olacağı yapılacak klinik deneyler sonucunda ortaya çıkacağı belirtiliyor.

  • Antibakteriyel [1] : Bakterilerin gelişmesine engel olan veya onları öldüren.
  • Antifungal       [2] : Mantarlar enfeksiyonlarında kullanılan farmakolojik ajanlardır. 

Mehmet Saltürk

++++++++++++++++++++++++++
Dipl. Biologe Mehmet Saltuerk
Institute for Genetics
University of Cologne
++++++++++++++++++++++++++
 
Kaynak
 

Cancer chemoprevention: Evidence of a nonlinear dose response for the protective effects of resveratrol in humans and mice

Science Translational Medicine  29 Jul 2015: Vol. 7, Issue 298, pp. 298ra117 DOI: 10.1126/scitranslmed.aaa7619

logo stm

Bu blogdaki makaleler bir başka yayın organında kaynak gösterilmeden yayınlanamaz, çoğaltılamaz ve kullanılamaz.

Reklamlar
 
Yorum yapın

Yazan: 31. Temmuz 2015 in Allgemein

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: