RSS

Pirinçte Arsenik tehlikesi

29 May

Dünya mutfaklarının vazgeçilmezi ve her kültürün ortak damak zevki pirinç, Arsenik tehlikesi altında

Alman Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü (BfR) tarafından yapılan açıklamada, pirinç ve pirinç ürünlerinde inorganik Arsenik bulunduğu ve bu yüzden pirinç tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiği pirinc-tarlasibelirtiliyor.

Arsenik, toprakta doğal olarak bulunan kanserojen bir elementtir. Bunun dışında endüstriyel atıklar ve fosil yakıtların kullanımı sonucu açığa çıkan Arsenik toprakta zaten var olan Arsenik konsantrasyonunu daha da arttırmaktadır.

Topraktaki Arsenik pirince nasıl geçiyor ?

Pirinç doğası gereği sulak yerlerde anaerobik koşullar altında yetişen bir bitkidir. Pirinçin yetiştiği sulak bölgeler aynı zamanda Arsenik konsantrasyonunun da en fazla olduğu bölgelerdir. Pirinç, su içerisinde çözünük halde bulunan arseniği kökleri aracılığı ile emerek tanelerine taşır.

Normal ve yüksek oran nedir?

Pirinçteki Arsenik konsantrasyonu pirincin çeşidi ve yetiştiği bölgeye göre değişiklik göstermektdir. Yapılan Laboratuvar analizleri kahverengi pirinçteki arsenik oranının beyaz pirinçe göre daha fazla olduğunu gösteriyor.

  • Ortalama inorganik Arsenik miktar:  0.1 mg/1 kg
  • Yüksek inorganik Arsenik miktar: 0.2 mg/1 kg

Uzun süreli inorganik Arsenik alımı hem yetişkinlerde, hemde çocuklarda Deri lezyonları, Damarlarda ve sinir sistemi hasarlarına sebep olur. Daha ciddi durumlarda ise cilt, akciğer, mesane, yemek borusu, tiroid kanseri gibi hastalıklara sebep olur.

Sonuç

Toprağın bölgelere has özelliği Arsenik miktarında farklılıklara sebep olamaktadır, bu yüzden Arsenik’in etkileri kişilere ve coğrafi bölgelere göre değişebilmektedir. Ayrıca Arsenik kullanan işletmelerin duyarsızlığı veya dikkatsizliği toprağın yüksek oranda kirlenmesine sebep olmaktadır. Bu faktörler göz önünde bulundurularak pirincin yetiştiği bölgeye göre Arsenik ölçümleri yapılmalıdır.

Mehmet Saltürk

++++++++++++++++++++++++
Dipl. Biologe Mehmet Saltürk
The Institute for Genetics
of the University of Cologne
++++++++++++++++++++++++

Kaynak :  http://www.bfr.bund.de/cm/343/arsen-in-reis-und-reisprodukten.pdf

Bu blogdaki makaleler bir başka yayın organında kaynak gösterilmeden yayınlanamaz, çoğaltılamaz ve kullanılamaz.

 
Yorum yapın

Yazan: 29. Mayıs 2016 in Allgemein

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: