RSS

Dilbilgisi ukalâlık sendromu

10 Tem

Dilbilgisi ukalâlık sendromu nedir? (Grammatical Pedantry Syndrome (GPS)) 

Gramer kurallara göre yazma ve konuşmayı kendine adeta bir takıntı haline getiren, çevresindeki kişilerin gramer hatalarını büyük bir şevk ve inatla düzeltmeye çalışan ve bu uğurda tüm etik kuralları, tüm sosyal ilişkileri hiçe sayabilecek kadar ileri gidebilen kişilerin rahatsızlığına verilen addır.2639

Bu rahatsızlığın sebebi şimdiye kadar bilinmediği için bunun karşı tarafı kızdırmak veya aşağılamak amacıyla yapılan sinir bozucu kötü bir alışkanlık olduğu zannediliyordu. Bu konuda yapılan son araştırmalar bunun genetik nedenlerden kaynaklandığını gösteriyor, ayrıca beyin fMR çekimleri de bunu destekler nitelikte…

Bu kişilerin tıpkı el yıkama hastalığında olduğu gibi Obsesif-kompulsif bozukluk içerisinde oldukları artık kabul ediliyor.

FOXP2 : Konuşma geni (grammar gene)

Dilbilgisi ukalalık sendromu üzerine yapılan çalışmalar dikkatleri 7. kromozom üzerinde bulunan ve konuşma geni olarak adlandırılan FOXP2 nin FOXP2-001 varyasyonu çekiyor.

fMRI Çekimleri : Dilbilgisi ukalalık sendromu bulunan kişilerin yapılan fMRI çekimlerinde beynin konuşma ve ses üretme ile ilgili Wernicke ve Broca bölgelerinin normalden daha küçük ve aktivitelerinin daha az olduğu gösteriyor. (3)

Not: Yukardaki anlatım, Illinois üniversitesinden dil bilimci Dennis Baron tarafından kaleme alınmış olup 18 ağustos 2012 tarihine Oxford Üniversitesi nin internet sayfasında yayınlanmıştır. (1)

***

Kadınlarda sürekli negatif ruh hali ile genler arasındaki ilişki

Bazı kadınların sürekli negatif konulara konsantre olmaları ve bu konular üzerinden sürekli tartışma çıkarmaları nasıl açıklanabilir? Sohbet veya yazışmalarda konu içerisinde geçen herhangi bir kelime veya bir cümleye takılıp, ordan sürekli bir tartışma ortamı çıkarmalarının anlamı ne olabilir?

2007 yılında Amerika-Pittsburgh üniversitesi  tarafından 550 kadınla yapılan bir araştırmada bu soruya cevap arandı ve bu kadınların beynindeki Serotonin hormonu nun farklı olduğu tespit edildi.

Yapılan çalışmalarla, serotonin hormonunda meydana gelen bu yapısal farklılığın 13. kromozomda bulunan HTR2C* genindeki noktasal mutasyonlardan kaynaklandığı ve bunun da kadınları sürekli negatif konulara eğilimi bir ruh hali içerisine soktuğu belirlendi.

Yapılan araştırmalarda HTR2C geninde bu mutasyonları bulunduran kadınların intihara yatkınlık, agresyon, yüksek tansiyon, ve diyabet gibi hayati tehlikelerle karşı karşıya olduklarını tespit edildi. (5)

Fareler ile yapılan bir başka çalışma: Doğum sonrası erken dönemde yapılan genetik çalışmalar konuşma geninin (FOXP2), HTR2C genini baskılayarak talamusta serotonin yapısını değiştirdiğini ortaya koydu.

Bu şu anlama geliyor: Konuşma geni expression yapılınca yani fazla çalışması teşvik edilince beyinde serotonin yapısı değişiyor. Bir başka deyişle, konuşma geni HTR2C nin düzenli çalışmasını engelleyerek beyinde serotonin dengesinin bozulmasına sebep oluyor. (6)

Tarihte gramer tutkusu

Grammar Nazi Nedir : 1933 yılında faşist Hitler, Almanyada iktidara gelince üstün okur yazarlık programı (Platform of improved literacy programme) diye bir program uygulamaya başladı ve uygulanan bu insanlık dışı programa Grammar Nazi adı verildi. SS subaylarından oluşan Grammer SS öğretmenleri Nazi toplama kamplarında yahudileri sınava tabi tutarak onların gramer bilgilerini ölçüyorlardı. Sınavda başarısız olanlar soğuk duş veya gaz odalarına gönderiliyordu. (4)

Not: Almanya tarihinde yaşadığı bu utanç verici olaydan büyük rahatsızlık duymuş ve savaş sonrası çıkardığı bir kanunla Grammar Nazi amblemlerini kullanmayı, yaymayı ve paylaşmayı yasaklamıştır.

HTR2C*: (5-hydroxytryptamine (serotonin) receptor 2C, G protein-coupled)

Gramer Nazi filminden bir fragman

Mehmet Saltuerk

++++++++++++++++++++++++++
Dipl. Biologe Mehmet Saltuerk
Institute for Genetics
University of Cologne
++++++++++++++++++++++++++

Kaynaklar 

(1) http://blog.oup.com/2012/08/grammar-sticklers-may-have-ocd/
(3) http://legacy.jyi.org/volumes/volume5/issue1/articles/skotko.html
(4) http://uncyclopedia.wikia.com/wiki/Grammar_Nazi
(5) http://www.psychosomaticmedicine.org/site/misc/2007APSabstractsforjournal.pdf
Sayfa: A110 (ANGER AND AGGRESSION RELATED TRAITS ARE ASSOCIATED WITH POLYMORPHISMS OF THE SEROTONIN RECEPTOR 2C(HTR2C) GENE IN WOMEN )
(6) http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cne.22532/abstract
 
Bu blogdaki makaleler bir başka yayın organında kaynak gösterilmeden yayınlanamaz, çoğaltılamaz ve kullanılamaz.
 
Yorum yapın

Yazan: 10. Temmuz 2013 in Allgemein

 

Yorum bırakın